1 Şubat 2013 Cuma

Kaynak Çeşitleri

Posted By: Unknown - 04:22

                       Kaynak Çeşitleri


Soğuk Su Kaynakları

Bunlar atmosfer kökenli sularla beslenen kaynaklardır.


1)Vadi Kaynağı

Akarsuların aştığı vadilerin yer altı suyunu kestiği yerlerde görülür.


2)Yamaç Kaynağı

Dağ ve teperin  yamalarında geçimli tabakalardan çıkan kaynaklarıdır.


              Vadi Yamaç Kaynaklarının Özellikleri


Yağış ve eriyen kar,buz sularıyla beslenirler.Suları soğuk ve  genelde tatlıdır.Akımları yıl boyunca değişebilir.


Karstik Kaynaklar

 

Kolay çözünebilen karstik arazilerde çatlaklar ve bunların erimes,yle oluşan mağra gibi boşluklarda bulunan yer altı suyunun yer yüzüne çıkmasyıla oluşur.Karstik arazilerdeki mağralarda akarsu gibi su sistemleri bulunabilir.Bazende 1 Akarsu su yutar.(Düden)Aracılığıyla yer altına geçebilir.Mağra ve boşluklara aktıktan sonra yeniden yeryüzüne ulaşabilir.


      Karstik Kaynakların Özellikleri


Bol ve gür su verir.Bol miktarda erimiş madde özellikle kireç içerirler.Kar ve yağmur sularıyla beslenirler.Çoğunlukla  suları soğukuktur.Kurak mevsimde bile bol su çıkarabilir.Çünkü;yağışlı dönemde çıkan sular kurak bölgede çatlakla çıkabilir.


Sifon Kaynağı:Bunlar belli bir zamana karşı sonra kesilen kaynaklardır.Bu tür kaynaklarda yer altı suyu yeryüzüne çıkmadan önce bir dirsek ya da sifon çıkıntısı yapar.



                  Sıcak Su Kaynakları


1)Fay Kaynağı


Suları sıcak ve ılıktır.Kırık alanlarda görülür.Bol miktarda erimiş mineral bulunur.Akımı yıl boyunca pek değişmez.Hem magma kökenli sularla hemde sularla beslenirler.

Not:Bir fay kaynağı ne kadar derinden geliyorsa ve yeryüzüne çıkarken ne kadar az atmosfer suları karışıyorsa o kadar sıcaktır.

2)Gayzer


Kendiğinden yeryüzüne fışkırarak çıkarır.Aralılı faaliyetler gösterir.Genc volkan faaliyetlerinin oldugu yerlerde görülür.Sıcak su yada buhar şeklinde yeryüzüne çıkar.Yeni Zellanda ve İzlanda da yay görülür.Fazlaca eriyik madde içerirler bu eriyikler kaynağın etrafında birikerek Gayzerik denilen taşları oluşturur.



0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2015 Bilmiş Dede

Designed by Templatezy